И тази година Центърът за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК) излиза с

...
И тази година Центърът за анализи и кризисни комуникации (ЦАКК) излиза с
Коментари Харесай

Кризите на 2021 г.: Ваксини, сертификати, мандати и други комуникационни сривове

И тази година Центърът за разбори и спешни връзки (ЦАКК) излиза с годишен обзор на най-показателните и емблематични информационни рецесии у нас. И шестте дават ясна визия за динамичността на връзките в обществото, а за България годината 2021 г. определено бе бурна, а и сложна, както за хората и за фирмите, по този начин и за администрацията и политиците.

Две бяха господстващи тематики в българското обществено пространство - пандемията от COVID-19 и политическото бъдеще на страната. Първата беше съсредоточена в статистиката на болни, умряли, оздравели, имунизирани и отричащи - очевидно или скрито, потребността от имунизация и здравни и стопански ограничения. Втората бе съсредоточена в няколкото предизборни акции - невиждана централизация от началото на демократичния преход насам.

Кризите през отминаващата година следваха една след друга, понякога застъпвайки се или напряко сливайки се. Като предписание информационните рецесии пораждат както поради подценяване на значимостта и смисъла на връзките, по този начин и поради неглижиране на стратегически подходи или детайли от акции. Общото сред тях е, че сриват доверието в институции и организации.

6 основни информационни рецесии през 2021 година

Комуникацията за изгодата от имунизациите

Годината стартира с благоприятни условия за предотвратяване от пандемията и много насърчителен възторг във връзка с имунизацията. Имаше съществено очакване на имунизациите и първичния имунизационен проект, с цел да се понижи леталността на вируса. И това да докара до облекчение на епидемиологичното състояние и наложените ограничения.

От самото начало на годината се следиха информационни дефицити и пропуски - липса на разбор на обстановката, на страховете и упованията на всеобщата аудитория и липса на навременна и точна информация. Не беше направено никакво сегментиране, нито имаше таргетиран метод в връзката. Нямаше усмиряване на терзанията на публиките нито по възрастов аршин, нито по местоживеене, нито по месторабота, нито по какъвто и да е различен демографски, социално-икономически или поведенчески симптом. Не се направи нужното приготовление на характерни целеви групи, които можеха да бъдат употребявани като информационни медиатори, като специалностите на първа линия, в това число общопрактикуващи лекари, стоматолози, учители и други.

В този информационен вакуум не е учудващо, че конспирациите набраха мощ. При неналичието на качествена информация от източника (институции, учени вирусолози и имунолози), той бе напълнен с дезинформация от всевъзможен тип. Масовата аудитория изчакваше внимателно специалисти да опишат по понятен метод какво съставляват имунизациите. Малцина го направиха, като опитите не бяха поредни и огромни. За страдание, би трябвало да се означи, че даже на държавно равнище се позволиха " различни научни отзиви ". Заради леко подозрение в една от имунизациите, някогашният министър председател под паника спря целия имунизационен развой - по типичен за него метод: мигновено, без размисъл, без разбор, без успокояваща връзка и с оправданието, че " В Европа по този начин вършат ". С което в допълнение обърка хората.

Трябва да се означи, че първият длъжностен кабинет също доста се забави с информационна акция по тематиката. Възможните аргументи са разнообразни: от целеустремено печелене на време преди основни избори до политическа и експертна отпадналост и липса на съгласуваност сред институциите (особено сред Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието и науката). Няколкото тактически информационни принадлежности, които бяха употребявани - постове в обществените мрежи, лотария и други - останаха комично слаби и като че ли подкрепяха тезите на антиваксърите и колебаещите се. Полезната информация беше удавена в поток от дезинформация, в това число тайни теории за различни действителности за ръководещи ни извънземни, промотирани по публичната Българска национална телевизия.

Политическите сили не способстваха за положителни промени - някои от тях, за да завоюват спомагателен глас повече в многото предизборни акции, залитнаха по антиваксърски послания или напряко отбягваха тематиката. Това в допълнение унищожи концепцията за положителна осведомителна акция.

Въз основа на всичко това може за следващ път да се означи, че за жалост неналичието на специалист по стратегически връзки на държавно равнище се отрази пагубно на връзката на държавните управления по извънредно значимата тематика за имунизацията.

Комуникацията за Зеления документ

Зеленият документ като инструмент за преодоляване на рецесията имаше своите положителни страни: даде предсказуемост на дейностите, дефинира отговорностите на другите институции, очерта рамката на приложение, дефинира отговорностите на местата за всеобщо посещаване, уточни ясно опциите на хората и какво би трябвало да създадат, с цел да посещават свободно заведения, театри, заведения за хранене и други. По създание той трябваше да дава тласъци и да вдъхва още убеденост, че всеобщата имунизация е от изгода за всички. Но бяха пропуснати основни моменти за естествена и спокойна информационна акция и доверието бе към този момент подкопано.

Европейският зелен документ бе гласуван на Европейски съвет през юни 2021 година и стартира да се вкарва съвсем незабавно у редица страни-членки. У нас, въвеждането му се забави с три месеца, като през това време посланията от Министерство на здравеопазването бяха неуверени, а тези от Министерски съвет съвсем липсваха. Въвеждането му през септември, за жалост, беше поредна проява на административно надменност и неумение на политиците да схващат какви са публичните настроения. Видима беше неналичието на постепенна и решителна подготовка. Зеленият документ беше вкаран в практиката със заповед безусловно за ден, без да се комуникира какво съставлява, какви изгоди носи, какъв брой бизнеси ще отвори, какъв брой живота ще избави. Не се даде опция на хората да се приготвят, да си трансформират ежедневния темп и привички, с цел да се провеждат по-добре за новата обстановка. Или напряко да изберат имунизацията, като единственото несъмнено превантивно средство против ковид.

Този проблем стана следващият характерен образец по какъв начин самата липса на предварителна връзка, която да посрещне упованията на всеобщата аудитория, може да докара до напрежение и информационна рецесия.

Комуникациите на политическите сили

Политическата рецесия и обвързваните с нея липса на промени и преодоляване на институциите, се наложи да бъде решена посредством поредност от избори. Новите партии не съумяха през първите два Народното събрание за годината да образуват устойчиво болшинство, с което да ръководят и се стигна до трети парламентарни избори, съчетани с постоянни президентски.

Неспособността на някои от политическите сили, изключително Политическа партия " ИТН " (ИТН), да схванат какво желаят гласоподавателите от тях, както и неумението им да споделят вярно и съответно да предават концепциите си, с цел да завоюват повече поддръжници, удължи мъката през два следващи едномесечни Народното събрание. Това предопредели резултата им през ноември 2021 година Техният гръмък неуспех през есента би трябвало да бъде за урок на всички политици. Вероятно това е било част от разбора на " Продължаваме промяната " за проява и следване на нов метод на политическа връзка: умерено, без самоувереност (докато не спечелят), с диалогичност и създаване на мостове авансово, с възпитано държание и език.

Комуникационната реакция на някогашните ръководещи

Служебният кабинет стартира да прави съществени разкрития за проблеми и схеми при предходните ръководещи, в това число и смущаващи зависимости в сякаш самостоятелни институции и регулатори. На този декор те - главно ГЕРБ - започнаха много странна атакуваща тактика. Наред с оправданията си и отричането и вместо да опитат да работят градивно, те започнаха необмислено и безпринципно да нападат и най-малките неточности на съперниците си. Преувеличавайки всеки пропуск, подигравайки се на всяка дума, оспорвайки всяка концепция, предходните ръководещи от средата на годината не се държат като градивна съпротива, за каквато се показват.

Да, сходно държание може да отмести информационния фокус от дейностите им. Но на дългата права на годините пред обществото ни това може да е деструктивно, тъй като слага под подозрение причинно-следствените връзки и цивилизационния ни избор да сме част от западната народна власт, където законът важи еднообразно за всички.

Фалшиви вести и тайни теории

Както и предходната година, неналичието на съответна, поредна и консистентна връзка от страна на държавно управление, институции и учени, неизбежно води до комплициране, повишение на тревогата и внезапно понижаване на доверието в дейностите на институциите. Развитието на тайните теории стана толкоз огромно, че на моменти заглушаваха гласа на разсъдъка. Анализатори показват, че " по този начин е на всички места по света, където има ерозия на доверие в институциите ".

Сериозен диалог е нужен за " свободата на мнение ", за хипотезите в науката и по кое време публицистите би трябвало да ги разгласяват в търсене на сензации, за скриването зад " ние цитираме този човек, пък дали приказва нелепости, не знаем и не можем да носим отговорност ". Възможна рекомендация към държавното управление е да откри метод към обществените мрежи за по-адекватни ограничения и мониторинг на наличието в тях, както и схващане на логаритмите им, с цел да може да се защищити обществото от вируса на дезинформацията. А към този момент има стотици образци, че тя - дезинформацията - лишава животи (преди и след пандемията).

Нужно е също Министерство на образованието и науката да получи по-сериозна поддръжка за работа с учители и шефове - и отсам с възпитаници и родители, с цел да могат всички да разпознават тайните теории и дезинформацията. Съществуват редица платформи за инспекция на обстоятелства и вести, които могат да се употребяват в часовете, при образования на учители в учебни заведения и детски градини, както и при преподаватели във висши учебни заведения. Медийната просветеност или четенето с схващане на интернет наличие би трябвало да стане приоритет оптимално бързо.

Комуникационното държание на Прокуратурата на Република България

За поредна година Прокуратурата играе особена роля в българското общество. Вместо да еволюира и да постанова спазването на законите, тя не се поддаде на промени и по този начин събра задоволително огромно съмнение. Обществените упования към нея се големи и са свързани с цялостна бистрота на процедурите по съблюдаване върховенството на закона, а не с " персонални чувства " и отвод от следствие на висши представители на избрана партия. Загадка ще остане по какъв начин предходната година едно чекмедже и едни фотоси не представляваха интерес за следствие, а през последния месец внезапно " персоналното чувство " се промени.

Комуникационните похвати, демонстрирани от ръководената институция от Главния прокурор, са по-близки до политическите партии, в сравнение с до самостоятелни институции, които са призвани да ползват закона. Истерични конференции, които на процедура представляваха ненапълно безпрепятствено изчитане на авансово готова тирада, преувеличаване на всеки опит за противоположна връзка, пресилено реагиране на всяко непознато обществено изявление, дори липса на опит за пояснение на процедурите, по които се работи, са единствено част от информационния инструментариум, заслужен за едни други времена и други политически действителност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР